Skovrejsning i Lejre Kommune

Af: Bjørn Lykke Sørensen

Skovrejsning i Lejre Kommune

I lyset af den i september gennemførte klimauge er det nærliggende at se på, hvordan det forholder sig med skovrejsning.
Af kommuneplanen fra 2017 (punkt 3.5, skovrejsning) fremgår det, at i perioden 2007-2017 blev der kun plantet ca. 50 hektar ny skov i kommunen – alt sammen privat.
Forslag til Lejre Kommuneplan 2021 er i offentlig høring frem til den 25. oktober. Imidlertid er punkt 3.5 i forslaget ikke blevet opdateret, hvorfor det altså ikke fremgår, hvor meget skov der er plantet i perioden 2018-2021. På mine ture rundt i vores kommune er det mit indtryk, at det ikke er overvældende meget.
Derfor bør plantning af skov ske i et højere tempo til glæde for os borgere, flora og fauna. Skovrejsning kan også være med til at sikre vores grundvand, ligesom skoven lagrer CO2 og hermed gavner klimaet. Og såfremt der er tale om bynær skov, indebærer det desuden en større herlighedsværdi og grundværdi.

I kommunens budget for 2021 indgår 400.000 kr. til skovrejsning, hvilket er første gang, der er afsat midler til dette formål.
Status er, at administrationen i løbet af foråret påbegyndte en undersøgelse af, hvordan der kan sættes gang i skovrejsningen i Lejre Kommune – herunder mulighederne for at rejse skov på kommunes egne arealer og hos private lodsejere.
Her i efteråret skal der ske en politisk drøftelse af, hvordan de afsatte midler bedst kan bringes i spil på kort og/eller på lang sigt. Det skal fremhæves, at der allerede er udpeget store områder i kommuneplanen, hvor skovrejsning er ønsket.
Som inspiration kan det nævnes, at Svendborg Kommune samarbejder om skovrejsning med Naturstyrelsen og det kommunalt ejede selskab Vand og Affald A/S ved at omdanne 540 hektar landbrugsjord til en ny varieret skov.


Sammenfattende vil vi konservative fortsat have skovrejsning som en mærkesag.

Af Bjørn Lykke Sørensen, medlem af Udvalget for Teknik og Miljø, nr. 2 på kandidatlisten
for Det Konservative Folkeparti